Sens dubte, per poder trobar el millor tractament és imprescindible tenir el diagnòstic més reeixit. El CDI Tarragona és un centre mèdic privat especialitzat en imatges que compta amb múltiples tecnologies, des de raigs X Digitals Directes, passant per totes les possibilitats tecnològiques més avançades com la Tomografia Axial Computada o ressonància magnètica, l’ecografia general, l’ecografia automàtica volumètrica 3D d’alta definició, la radiologia dental d’alta definició, la densitometria corporal completa amb mesura de greix corporal i altres tècniques complementàries. Totes aquestes exploracions li permeten fer un bon diagnòstic en un temps mínim.

abvs-cdi

La tecnologia és el gran aliat i ets un referent a la província… quina és l’última novetat que has incorporat al Centre?

L’última cosa que hem incorporat al nostre centre és la tomossinthesis, juntament amb equips robòtics per realitzar biòpsies amb guia esteretàctica o guiada amb ressonància magnètica.També hem incorporat un nou Densitòmetre de cos sencer que permet mesurar el greix corporal a més de la densitat òssia.

El CDI Tarragona sempre ha prestat especial atenció al diagnòstic de la patologia mamària. Quin tipus de proves fas per assegurar un resultat ràpid i exhaustiu?

Eficaçment. A finals de la dècada de 1980 vam ser el primer centre de Tarragona en l’àmbit de la medicina privada a incorporar un equip de Tomografia Informatitzada (TAC) a les nostres instal·lacions. A més, sempre hem dedicat una atenció especial a la Patologia Mamària instal·lant també el primer equip de mamografia diagnòstica a Tarragona, l’any 1980. Des de llavors hem anat adoptant les últimes tecnologies de cada moment seguint els passos i directrius de les societats científiques més prestigioses (SEDIM, SERAM, ACR, RSNA, EUSOBI, ECR).

Fa uns 15 anys vam passar de la mamografia analògica a la mamografia digitalitzada utilitzant lectors de CR (radiologia computada) guanyant qualitat d’imatge i fa 5 anys vam incorporar la Mamografia Digital Directa (FFDM), augmentant encara més la qualitat diagnòstica. Uns anys més tard, a mitjans del 2014 vam adquirir el primer equip de Mamografia 3D amb Tomosynthesis, un gran pas tant per al cribratge com per al diagnòstic de malalties mamàries.

¿Qué es la tomosíntesis?

La tomosíntesi és una mamografia 3D, on el tub es mou al voltant de la mama proporcionant múltiples imatges en diferents angles.  Aquestes imatges es reconstrueixen en seccions d’1 mm, eliminant les superposicions del teixit dens. L’ús combinat de la Mamografia Digital Directa (FFDM) i la Tomosynthesis ha donat lloc a una major precisió diagnòstica.

La Tomosíntesis augmenta el potencial d’identificar més càncers abans, millorant el tractament i el seguiment dels pacients. També disminueix el nombre de projeccions complementàries i el nombre de redials, reduint l’angoixa del pacient. En definitiva, podem dir, segons els últims estudis publicats en la literatura mèdica, que augmenta en més d’un 30 per cent la detecció de càncer de mama.

Després de la mamografia digital directa, la Tomosíntesis és el següent pas per a l’evolució del screening de mama.

A més de la Tomosíntesis, ¿altres tècniques per arribar al diagnòstic definitiu?

Quan es diagnostica una lesió no palpable, només visible mitjançant mètodes d’imatge (tomosintiteràpia, ressonància, ABVS o ecografia), s’ha de realitzar una biòpsia percutània guiada per la imatge per tal de realitzar el diagnòstic anatomopatològic.

Per a això disposem d’equips automàtics i robòtics, com l’Esteretaxia Digital i els robots de punció que ens permeten utilitzar agulles de gran calibre amb mecanisme de buit. Amb aquestes eines podem realitzar biòpsies de lesions molt petites que d’altra manera haurien passat desapercebudes.

Mitja: La VANGUARDIA