densitometria-osea - CDI

La Densitometria Òssia és un test que mesura la densitat mineral dels ossos, i pot fer-se en diferents parts del cos. Els estudis que tenen més rendiment diagnòstics són els de columna i maluc. Un test de densitat òssia utilitza raigs X, en baixa dosi i requereix només uns pocs minuts per realitzar-se.

L’osteoporosi és una condició caracteritzada per la pèrdua de densitat òssia, que simplement vol dir que hi ha menys os que quan eres més jove. En tenir menys densitat òssia dels ossos es tornen més fràgils i per tant és més fàcil que es fracturin. L’osteoporosi es considerada moltes vegades una malaltia silenciosa perquè no dóna símptomes fins que es produeix la primera fractura òssia.

I és la responsable de moltes fractures espontànies de maluc i aixafaments a la columna vertebral. Aquestes fractures en persones d’edat avançada suposen una patologia greu condicionant fins i tot la qualitat de vida del pacient.

Afecta tant als homes com a les dones encara que en major proporció a la dona.

Quin valor té la densitometria?

És el procediment més útil per al Diagnòstic de l’Osteoporosi i l’avaluació del risc de fractura òssia.
A menys densitat òssia, més alt és el risc de fractura.

Aquest test, juntament amb el seu historial mèdic, permet determinar si es requereix tractament o no. Si requereix tractament, la realització de densitometries òssies periòdiques ajuden a determinar la seva efectivitat.

Qui ha de fer-se aquest test?

Certs factors estan lligats al desenvolupament de l’osteoporosi o bé contribueixen a la probabilitat de desenvolupar-la. Aquests factors són els anomenats factors de risc. La seva mé dic pot recomanar fer-se el test si:

Si està iniciant la menopausa.
Si la menopausa va començar abans dels 45 anys.
 Si té antecedents familiars d’osteoporosi.

No és possible determinar l’estat dels seus ossos amb només una anàlisi de sang. Per tot això el seu metge li suggerirà un test de densitat, per veure el seu risc de fractura.

Com he de preparar-me per una densitometria òssia?

La densitometria òssia és segura, simple i ràpida, no cal cap tipus de preparació abans de l’exploració.

Que passa durant una densitometria òssia?

 Abans de començar la densitometria, li preguntaran si porta algun objecte personal que podria interferir en la seva exploració. Aquests inclouen anells, rellotges, braçalets o altres.
 Vostè haurà d’estirar-se en una taula confortable per escanejar les diferents parts del seu cos.
 El tècnic pot posar coixinets especials sota o al llarg del seu cos per assegurar la posició correcta.
 Durant l’exploració haurà de romandre completament immòbil uns pocs minuts.

Logo-estereotaxia